Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • HISA35
Vill du ha en bred allmänbildning i historia och inblick i vad historia är som vetenskap? Då är Kandidatprogrammet i historia rätt val. Den andra terminen i programmet heter Historia: Fortsättningskurs (HISA35), och söks inom Kandidatprogrammet.
I fortsättningskursen i historia får du fördjupade ämneskunskaper inom utvalda områden och lär dig grunderna i historievetenskaplig forskning. Under hela terminen deltar du som student i en seminarieserie som handlar om Historikern som forskare, där du får lära dig mer om pågående forskningsprojekt vid institutionen.
Kursens innehåll
Fokus på kursen ligger i ämnesfördjupning i historia och på hur du som akademiker skriver för andra grupper i samhället. Du studerar de olika texttyper som historiker kan använda – vetenskapliga artiklar och avhandlingar, lärobokstexter och utställningstexter, men också populärvetenskapliga framställningar – för att lära dig hur texter kan anpassas till olika mottagare. Du avslutar terminen med en mindre vetenskaplig uppsats.
Kursen består av fyra delkurser:
- Tematisk fördjupningskurs, som varierar från termin till termin
- Akademiskt skrivande
- Metodkurs
- Uppsatskurs
samt seminarieserien "Historikern som forskare".
Undervisningen består av seminarier och övningar i mindre studentgrupper. Tillsammans med andra studenter diskuterar du och tar ställning till vetenskapliga problem och löser uppgifter. Du lär dig olika metoder genom gruppövningar. Vid terminens slut lägger du fram en mindre uppsats på ett seminarium och du deltar i diskussioner kring de andra studenternas uppsatser.
Studiemiljön
Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. På våra kurser undervisas du av framstående forskare. Historiska institutionen finns i LUX, Lunds välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang.
Efter utbildningen
I dagens samhälle finns en efterfrågan på historisk kunskap. I kombination med andra ämnen ger studier i historia god kompetens för arbete på arkiv, bibliotek, bokförlag, museum, nyhetsredaktion samt inom internationella organisationer, statlig förvaltning och turistnäringen.
Kurstillfälle:
vårterminen 2025
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2025-01-20 – 2025-06-08
Anmälningskod:
LU-70905
Behörighet:
Grundläggande samt minst 15 högskolepoäng från Historia: Grundkurs HISA34 eller motsvarande kunskaper.
Introduktionsmöte: Måndagen den 20 januari kl. 13.15 – 14.00 i LUXAulN
Kursansvarig:
Elisabeth Geevers
Lärare:
Magnus Borg,
Ulrika Holgersson,
Claes Lindskog,
Mikael Ottosson,
Emilie Wellfelt
- Litteraturlista - Tematisk fördjupningskurs
- Litteraturlista - Tematisk fördjupningskurs
- Litteraturlista - Tematisk fördjupningskurs
Information om ingående delar
- Tematisk fördjupningskurs , 7,5 hp
- Akademiskt skrivande , 7,5 hp
- Metodkurs , 7,5 hp
- Uppsatskurs , 7,5 hp
Introduktionsmöte
Vårterminen 2025
Måndagen den 20 januarikl. 13.15 – 14.00
i LUXAulN
Hur ansöker du?
Temakurser vt 25
Historia 2 o Historia 3
Kurshemsidor för ämneslärarutbildningens kurser i historia finner du här