Kurs
Kurs 6 högskolepoäng • HISA17
I kursen Katastrofernas århundrade, 1914 till 2000-talets historia, läser du om den historiska utvecklingen i Europa och världen från första världskrigets epok till idag. Denna fristående kurs utgör också en av grundkursens fyra delkurser.
Kursens innehåll
I kursen studerar du bland annat:
- svensk och nordisk historia
- europeisk historia
- globalhistoriska perspektiv
- världskrigen
- förintelsen
- ryska revolutionen
- kalla kriget
- nazism och kommunism
- välfärdsstaten
- historievetenskapliga problem
- källtexter från perioden och källkritik
I kursen studerar du europeisk, inklusive nordisk och svensk, historia men också globalhistoriska perspektiv. Du studerar bl.a. ryska revolutionen, de båda världskrigen, förintelsen, nazismen och kommunismen, kalla kriget, avkolonisering, demokratins framväxt i Norden, välfärdsstaten, och framväxten av en ny världsordning efter kalla krigets slut. Du lär dig om politiska, kulturella, sociala och ekonomiska förhållanden. I kursen studeras också historieämnets vetenskapliga grund, i synnerhet källkritik, men också etik i historisk forskning. I kursen ingår analys av källmaterial från tiden.
Undervisningen
Undervisningen består av föreläsningar och obligatoriska gruppövningar i mindre studentgrupper. Tillsammans med andra studenter diskuterar du och tar ställning till vetenskapliga problem. Kursen avslutas med en salsskrivning.
Studiemiljön
Historiska institutionen finns i LUX, Lunds nya välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang.
Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. Redan på grundkursen undervisas du av framstående forskare.
Efter utbildningen
Kursen är en fristående kurs om 6 hp. Du kan läsa historia som fristående kurser till och med kandidatkursen (1–90 hp). Ämnet historia kan utgöra huvudämne i en kandidatexamen. Du kan studera historia inom ramen för lärarprogram eller som fristående kurs för att bli verksam inom läraryrket. Historiska institutionen har även en tvåårig mastersutbildning i samarbete med Institutionen för kulturvetenskaper, idé- och lärdomshistoria. För magisterexamen avslutar du programmet efter ett år. Du kan alltså studera historia under några veckor eller riktigt länge om du önskar.
Kurstillfälle:
vårterminen 2017
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2017-01-16 – 2017-02-10
Anmälningskod:
LU-70961
Behörighet:
Grundläggande behörighet + Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)
Introduktionsmöte: Måndagen den 16 januari kl. 9.15 – 13.00 i LUXAulN
Lärare:
Anna Wallette
- Kursplan
- Litteraturlista
- Schema
- Gruppövning 1, instruktioner
- Gruppövning 1, artikel Hinton
- Gruppövning 1, facktermer, film
- Gruppövning 2, instruktioner
- första världskriget
- litteratur och film, första världskriget
- frederna efter första världskriget
- mellankrigstiden
- andra världskriget och förintelsen
- demokratins genombrott
- det sovjetiska samhällsexperimentet
- kalla kriget
- koloniernas frigörelse
- mot en ny världsordning
- Om du har missat en gruppövning
- Kursutvärdering Katastrofernas århundrade