Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • HISA16
I kursen Industri och imperier, 1815–1914, läser du om den historiska utvecklingen i Europa och världen från 1815 till första världskrigets utbrott. Denna fristående kurs utgör också en av grundkursens fyra delkurser.
Kursens innehåll
I kursen studerar du bland annat:
- svensk och nordisk historia
- europeisk historia
- globalhistoriska perspektiv
- reaktioner på Napoleontiden
- 1800-talets revolutionsutbrott
- industrialiseringen
- nationalismen
- imperialismen
- historievetenskapliga problem
- källtexter från perioden och källkritik
I kursen studerar du den europeiska, inklusive den nordiska och svenska, amerikanska, asiatiska och afrikanska historiska utvecklingen från 1800-talets början fram till första världskriget. Kursen behandlar bl.a. reaktionen på Napoleontiden i form av försök att stävja kommande samhällsomstörtningar men också de revolutioner som utbröt i Europa under 1800-talet. Andra teman är industrialisering, förändringar inom jordbruket och urbanisering samt de sociala och ekonomiska förändringar som följde i städer och på landsbygden. Dessutom studerar du nationalismen och imperialismen i perioden. I kursen studerar du också historieämnets vetenskapliga grund, i synnerhet källkritik, och du analyserar källmaterial från tiden.
Undervisningen
Undervisningen består av föreläsningar och obligatoriska gruppövningar i mindre studentgrupper. Tillsammans med andra studenter diskuterar du och tar ställning till vetenskapliga problem. Kursen avslutas med en salsskrivning.
Studiemiljön
Historiska institutionen finns i LUX, Lunds nya välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang.
Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. Redan på grundkursen undervisas du av framstående forskare.
Efter utbildningen
Kursen är en fristående kurs om 7,5 hp. Du kan läsa historia som fristående kurser till och med kandidatkursen (1–90 hp). Ämnet historia kan utgöra huvudämne i en kandidatexamen. Du kan studera historia inom ramen för lärarprogram eller som fristående kurs för att bli verksam inom läraryrket. Historiska institutionen har även en tvåårig mastersutbildning i samarbete med Institutionen för kulturvetenskaper, idé- och lärdomshistoria. För magisterexamen avslutar du programmet efter ett år. Du kan alltså studera historia under några veckor eller riktigt länge om du önskar.
Kurstillfälle:
vårterminen 2017
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2017-04-27 – 2017-06-04
Anmälningskod:
LU-70951
Behörighet:
Grundläggande behörighet + Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)
Introduktionsmöte: Torsdagen den 27 april kl. 8.15 – 10.00 i LUX:C126 hörsal
Lärare:
Johan Östling
- Kursplan
- Litteraturlista
- Schema
- Instruktioner webbregistrering 17/4 - 24/4
- Recensionsuppgift
- Gruppövning 1
- Gruppövning 2
- Gruppövning 3
- Källor till gruppövning 3
- Läsanvisningar
- Instuderingsfrågor