Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • HISA12
Vill du ha en bred allmänbildning i historia och inblick i vad historia är som vetenskap? Då är nätbaserade grundkurs i historia rätt val. Efter denna fristående kurs är du behörig att läsa fortsättningskurs i historia.
Undervisning – vårterminen 2020
Dekanen beslutar att
- HT-fakulteterna tillfälligt ska övergå till undervisning och examination på distans med stöd av exempelvis lärplattformen Canvas eller verktyget Zoom. Undantag kan göras med hänsyn till t ex gruppstorlekar. Övergången ska ske med start den 18 mars 2020 och ska gälla till dess att rekommendationerna med anledning av coronaepidemin ändras.
Grundkursen i historia vid Lunds universitet ger en bred och gedigen allmänbildning i ämnet historia. I kursen studeras europeisk historia, inklusive svensk och nordisk historia, med utblickar mot andra världsdelar, kulturer och globalhistoriska perspektiv. I veckoövningar analyseras källmaterial från olika tidsperioder och studenterna får inblickar i historievetenskapens grunder. All undervisning är på distans, det finns inget krav på obligatoriska möten i Lund och ingen undervisning eller examination sker vid exakta klockslag. Kursen går på halvtid och sträcker sig över två terminer.
I kursen studerar du bland annat:
- historien från forntid till nutid
- svensk historia
- nordisk historia
- europeisk historia
- globalhistoria
- kontakter och kulturellt inflytande mellan regioner och civilisationer
- kulturhistoria
- politisk historia
- socialhistoria
- historievetenskapliga problem
- källkritik
Studierna
Kursen består av fyra delkurser:
- Katastrofernas århundrade, 1914–2000-talet, 6 hp
- Konkurrerande civilisationer, forntid till 1350, 9 hp
- Världsekonomi, statsbildningar och revolutioner, 1350–1815, 7,5 hp
- Industri och imperier, 1815–1914, 7,5 hp
Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning som omfattar alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria.
Historia kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp), och kan alltså utgöra huvudämne för en Filosofie kandidatexamen (180 hp).
Kurstillfälle:
vårterminen 2020
Termin:
2
Studiesätt:
halvfart,
distanskurs
Kursperiod:
2019-09-02 – 2020-06-07
Behörighet:
Grundläggande behörighet + Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)
Information om ingående delar
- Katastrofernas århundrade , 6 hp
- Konkurrerande civilisationer , 9 hp
- Världsekonomi, statsbildningar och revolutioner , 7,5 hp
- Industri och imperier , 7,5 hp