Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • CÖSM36
Kursens syfte är att göra det möjligt för studenterna att ställa frågor och utforma studier om social (o)rättvisa och social (o)jämlikhet i Asien som är knutna till samtida teoretiska diskussioner.
Samtida teoribildning har tenderat att gå bortom normativa (västerländska) definitioner för att i stället formulera rättvisa och jämlikhet som ett innehållsmässigt resultat av sociala relationer och i förhållande till globalisering, demokrati, legitimitet, medlemskap, identitet och så vidare. Kursen ger inledningsvis en genomgång av samtida tvärvetenskapliga diskussioner om social rättvisa och social jämlikhet och fortsätter sedan med mer fördjupade studier där studenterna läser och diskuterar ett urval tongivande teoretiska verk från olika vetenskapsområden, t ex statsvetenskap, sociologi, antropologi, utvecklingsstudier och genusvetenskap. Därefter följer kursens huvudsakliga del där studenterna studerar olika exempel på forskning i Asienstudier vari de teoretiska perspektiven har tillämpats och/eller ifrågasatts eller vari de kan vara tillämpbara. I kursuppgifter, grupparbeten och seminariediskussioner övar studenterna sin förmåga att kritiskt värdera hur tillämpbar en viss teori är på olika empiriska exempel och sin förmåga att utforma teoretiskt relevanta undersökningar.
Kurstillfälle:
höstterminen 2019
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2019-10-02 – 2019-10-31
Kursspråk:
engelska
Anmälningskod:
LU-19701
Behörighet:
kandidatexamen i samhällsvetenskap, ekonomi, eller rätts- eller samhällsvetenskapligt orienterade discipliner inom humaniora samt minst 30 högskolepoäng inom Asienstudier eller motsvarande kunskap. Engelska 6/Engelska B.
Information om ingående delar
- Individuell seminarieuppgift , 2,5 hp
- Individuellt hemprov , 5 hp