Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • CÖSM33
Kursens syfte är att göra det möjligt för studenterna att kritiskt analysera de problem och framtidsutsikter som finns för arbetet med de mänskliga rättigheterna i Asien. Fokus ligger på de kulturella, sociala, ekonomiska och politiska faktorer som förhindrar eller främjar att skyddet för mänskliga rättigheter tillämpas i olika samhällen i Asien.
Skillnader och likheter vad gäller problem och politik angående mänskliga rättigheter i regionen analyseras och diskuteras. Olika asiatiska länders deltagande i det internationella systemet för skydd av de mänskliga rättigheterna samt i olika rättighetsinstrument analyseras.
I kursen studeras förhållandet mellan internationell lagstiftning till skydd för de mänskliga rättigheterna och nationell lagstiftning. Den ger också en introduktion till lokala och regionala debatter om samt arbetet för de mänskliga rättigheterna med särskilt fokus på de stora skillnaderna mellan olika stater och frivilligorganisationer vad gäller arbetet med och prioriteringar vad gäller mänskliga rättigheter. Kursen bygger på centrala texter i den internationella lagstiftningen om mänskliga rättigheter men syftar till att integrera folkrättsteori med samhälls- och statsvetenskaplig teori samt områdesstudier. I kursen förespråkas och tillämpas en tvärvetenskaplig infallsvinkel på studiet av mänskliga rättigheter som avspeglas i undervisningen, ämnesvalen och kurslitteraturen.
Kurstillfälle:
höstterminen 2019
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2019-11-04 – 2019-12-03
Kursspråk:
engelska
Anmälningskod:
LU-19671
Behörighet:
kandidatexamen i samhällsvetenskap, ekonomi, eller rätts- eller samhällsvetenskapligt orienterade discipliner inom humaniora samt minst 30 högskolepoäng inom Asienstudier eller motsvarande kunskap. Engelska 6/Engelska B.
Information om ingående delar
- Individuell seminarieuppgift , 2,5 hp
- Individuellt hemprov , 5 hp