Forskning
Vi är en stor institution med tre ämnen. Här finns över 50 lärare och forskare. Vi har också en stor forskarutbildning med doktorander i historia och mänskliga rättigheter, bland annat genom en forskarskola i historia och en forskarskola i historia och historiedidaktik. De senaste åren har vi haft ett 20-tal doktorander anställda.
Mänskliga rättigheter är en flervetenskaplig forskningsmiljö som gärna fokuserar på historieskrivningen om mänskliga rättigheter i tidigmodern och modern tid, om rättigheter i politisk filosofi, religionsfrågor, militär och humanitär intervention, nationalism och kvinnorörelser runt om i världen. Avdelningen Mänskliga rättigheter är även värd för Lunds universitets tvärvetenskapliga Profilområde Mänskliga Rättigheter. Profilområdet är ett nav för tvärvetenskaplig forskning, utbildning och samarbete om mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Vi samlar forskare inom mänskliga rättigheter från discipliner inom juridik, humaniora och teologi, samhällsvetenskap, ekonomi, medicin, teknologi och konst.
Forskningen i historia har idag en kulturhistorisk inriktning. Tidsmässigt sträcker sig forskningen från tidig medeltid till nutid med en viss tyngdpunkt på tidigmodern tid och på nittonhundratalet. En del av forskningen riktas mot skola och historiebruk. Institutionen är ledande inom historiekulturforskning och historiedidaktik.
Centrum för Öst- och Sydöstasienstudier fungerar som mötesplats för forskare vid Lunds universitet med intresse för Öst- och Sydöstasien och samarbetar i att utveckla gemensamma forskningsprojekt. Individuella forskarprojekt spänner över ämnen som religion i Sydostasien, ekonomisk utveckling eller familjepolitik i Kina, och Japans utrikespolitik.
Läs mer om forskningen i våra respektive ämnen: