Under 2018 firar Under strecket hundra år som daglig essäsida i Svenska Dagbladet. Sedan 1918 har över 35 000 artiklar publicerats och Under strecket framstår i kraft av sin kontinuitet som ett unikt forum för kulturkritik, fördjupning och popularisering av forskning och vetenskap.
– En streckare är ett sätt att hålla sig à jour med vad som händer. Den tar åtta minuter att läsa. För mig som forskare fungerar den också som en bro mellan olika akademiska fält, säger historikern Johan Östling som i samarbete med SvD:s kulturredaktion anordnar konferensen.
Vid konferensen kommer understreckarnas historia och plats i offentligheten att uppmärksammas.
– Upphovsmannen bakom Under strecket-essäerna var Ewald Stomberg som 1918 var andreredaktör på Svenska Dagbladet. Han ville fånga upp de läsare som följt första världskriget noga och som nu vill orientera sig i en ny värld. Under strecket vände sig redan från början till en borgerlig, bildad, framstegsvänlig och urban allmänhet, berättar Johan Östling.
Beteckningen ”under strecket” kom sig av en 1800-talstradition. I fransk press hade feuilleton blivit en benämning på en särskild avdelning i tidningen som främst behandlade kulturellt stoff. Den var grafiskt avgränsad från den övriga texten i tidningen, i allmänhet med ett streck. Texter som befann sig under strecket tenderade att vara skrivna av fackpersoner som stod självständiga från tidningens politiska linje.
Den långa kontinuiteten gör understreckarens position unik i Sverige. Det är intressant att se hur kunskapsförmedling förändrats under 100 år. I understreckaren finns en kontinuitet både innehållsligt och i vilka som skriver.
– Fram till 1980-talet var understreckaren starkt manligt dominerad – två av trettio som skrev var kvinnor. Det händer också saker med innehållet i slutet av 1900-talet. Då blir ämnen som film och annan populärkultur mer acceptabla. Samtidigt speglar streckarna hela tiden de frågor som diskuteras i den akademiska världen, säger Johan Östling.
Konferensen kommer också att diskutera digitaliseringens effekter och villkoren för framtidens kvalificerade kunskapsförmedling i ett förändrat medielandskap.
– Digitaliseringen under 2000-talet väckte farhågor. Men understreckarna står sig bra. I motsats till vad man trodde är läsarna beredda att betala för långa artiklar, säger Johan Östling.
– Det är i stort sett samma typer av skribenter idag som förr. Det är forskare, intellektuella, författare och frilansskribenter. Men det intressanta är att skribenterna i detta forum faktiskt kan komma från ingenstans, avs lutar Johan Östling.
Mer information om konferensen: <link http: konferens.ht.lu.se en under-strecket-100-ar external-link-new-window external link in new>konferens.ht.lu.se/en/under-strecket-100-ar/
Fakta: Konferensen är en del av kommunikationsprojektet ”Konsten att förmedla kunskap: Under strecket som digital resurs i ett nytt medielandskap” och stöds ekonomiskt av Riksbankens Jubileumsfond och Svenska Dagbladet. Projektet leds av Johan Östling och Lisa Irenius.
Konferens om Under strecket som kunskapsförmedlare
Publicerad den 15 november 2018
I hundra år har akademiker och andra kunnat ”skriva en streckare” i Svenska Dagbladet. Vad har denna långa kontinuitet av essäer betytt och vad betyder den idag? Den 22 november håller Lunds universitet en Under strecket-konferens som vetenskapligt belyser Under streckets historia och unika position som kunskapsförmedlare i offentlighetens Sverige.