Fler och fler företag väljer bort kontanter och det saknas infrastruktur för att betala räkningar över disk. 2012 lanserades Swish och idag har över 80 procent av befolkningen tillgång till tjänsten. Samtidigt växer klyftan mellan de som kan använda digitala betalningar och de som inte kan. I praktiken är många platser, särskilt i städer, helt kontantfria. När kontanter inte längre fungerar som betalningsmedel drabbas vissa grupper extra hårt. Inom forskningsprojektet Cash genomförde Moa Petersén och Lena Halldenius en intervjustudie i Malmö 2022 till 2023. Deras forskning visar att de med lägst inkomster är mest utsatta. Fattigdomen i sig tvingar intervjupersonerna att förlita sig på kontanter – de saknar bankkonto eller har inte råd med digital teknik. I studien beskriver intervjupersonerna en vardag fylld av förödmjukelser och hinder. Känslor av skam, vrede och resignation är vanliga. "En del av dem vi intervjuade är hemlösa eller har psykiska problem. Andra lever på en mycket låg inkomst. De hinder de möter är både praktiska och kulturella. De känner sig som brottslingar, undervärderade och utestängda från att delta i mycket av det dagliga", skriver Moa Petersén och Lena Halldenius i The Conversation.
De som lämnas utanför i Sveriges kontantlösa samhälle
Sverige är på väg att bli ett kontantlöst samhälle. Enligt Riksbanken har mängden kontanter halverats sedan 2007. Om hur detta påverkar dem som saknar tillgång till digitala betalningslösningar skriver Moa Petersén och Lena Halldenius i den internationella nyhetsplattformen The Conversation.
Om The Conversation
The Conversation är en internationell nyhetsplattform där forskare, i samarbete med redaktörer, bidrar med forskningsbaserade artiklar. Syftet är att göra vetenskaplig kunskap tillgänglig för allmänheten och främja en faktabaserad samhällsdebatt. Artiklarna publiceras under Creative Commons-licens, vilket gör dem fria att återpublicera och sprida vidare.
Plattformen drivs utan vinstintresse med stöd från universitet och forskningsfinansiärer världen över. Genom samarbetet får universiteten en möjlighet att sprida expertkunskap och stärka forskningens roll i samhällsdebatten. Forskarna når nya målgrupper och kan lyfta forskningens betydelse i aktuella frågor.
Lunds universitet i The Conversation – alla artiklar (på engelska)
Kontaktinformation
Lena Halldenius
Professor
lena.halldeniusmrs.luse
Lena Halldenius – Lunds universitets forskningsportal
Moa Petersén
Docent
moa.petersenkultur.luse