”Budskapet om karma och reinkarnation gav Nelly Thüring hopp om rättvisa i världen”

Av Sofia Hermansson - Publicerad den 25 september 2024
Bild Nelly Thuring och tidningsframsida
Bildkälla affisch: Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Flemingsberg. Porträtt: Nelly Thürings ateljé. Bildkälla: I privat ägo.

I en nyutgiven biografi, Nelly Thüring – Teosof, feminist, socialist, följer historikern Malin Arvidsson Thürings väg till riksdagen och hennes kamp för kvinnors rösträtt och förbättrade levnadsvillkor. Thürings politiska arbete präglades av hennes livsfilosofi och strävan efter ”mänsklighetens förbrödring”. – Utopin om att förverkliga det universella broderskapet genomsyrade hennes engagemang i såväl nykterhetsfrågan som fredsrörelsen, säger Malin Arvidsson.

Thürings samhällsengagemang startade tidigt i livet och förstärktes under hennes år i Lund kring sekelskiftet 1900. Vid sidan av sitt arbete som fotograf engagerade hon sig i freds- och nykterhetsfrågor och vegetarianismen. Redan som väldigt ung reagerade Thüring starkt när hon såg människor befinna sig i utsatta situationer.

– Ett exempel hon ofta nämnde var att hon hade sett en gammal kvinna bli utauktionerad till lägstbjudande. Som socialdemokrat argumenterade hon för att fattigvården skulle ersättas av välfärdsreformer, berättar Malin Arvidsson.

Efter en flytt till Göteborg 1911 gick Nelly Thüring med i flera föreningar som verkade för kvinnors rättigheter och fick en tongivande roll i Göteborgs socialdemokratiska kvinnoklubb. I Göteborg blev Thüring också den första kvinnan som valdes in i stadsfullmäktige för socialdemokraterna och 1921, efter att ha sålt sin fotoateljé och ägnat sig åt politik på heltid, blev hon en av de första fem kvinnorna i Sveriges Riksdag. 

I valrörelsens slutspurt åkte hon runt i sidovagnen på en motorcykel för att kunna hålla flera valmöten samma dag och uppmuntra kvinnor att utnyttja sin nyvunna rösträtt.

– Som nybliven ledamot av riksdagens andra kammare 1922 skrev Nelly Thüring krönikor om hur det kändes att vara en av de få kvinnorna där. Hon beskrev hur det kändes att sticka ut och kommenterade all uppståndelse på ett humoristiskt sätt, säger Arvidsson.

– En av Thürings hjärtefrågor var att engelskan borde bli ett världsspråk. Hon betraktade sig själv som ”internationalist” och menade att det inte kunde bli någon verklig förbrödring över nationsgränserna så länge människor inte hade något gemensamt språk.

Hur påverkade hennes teosofiska livsåskådning hennes politiska gärningar?

– Nelly Thüring har beskrivit mötet med den teosofiska livsåskådningen som mycket omvälvande. Föreställningarna om karma och reinkarnation gav henne hopp om att det kunde bli rättvisa i världen – på lång sikt.

Boken utges av Makadam förlag (Makadam förlag – För akademi och allmänhet (makadambok.se)

Malin Arvidsson medverkar på Bokmässan/Forskartorget torsdag och lördag, mer information här (länk)

Boksläpp på Malmö stadsarkiv torsdagen 3 oktober 18.30–20.00. Mer information finns här: https://aarkiv.se/program